Esküvő helyszín: 5 dologra figyelj, hogy ne húzzanak le

Ha esküvőszervező nélkül nézel farkasszemet a nagy nap megtervezésével és főként az esküvő helyszín urával vagy úrnőjével, akkor ez a cikk neked szól. Van pár szempont, amit érdemes figyelembe venned, ha nem szeretnéd, hogy elszálljanak a költségek!

Ez a bejegyzés az Esküvő Nem Horror Áron Facebook csoportban felvett élő videó kivonata. Ha inkább a videót szeretnéd megnézni, kattints ide.

Figyelj, hogy ne húzzon le az esküvő helyszín!

Ezekre a dolgokra feltétlenül figyelj az esküvő helyszín kiválasztáskor, ha magad szervezed az esküvőtöket:

Étterem vagy esküvő helyszín

Biztos sokszor hallottad már, hogy “minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár” …ugye? 😀
Ez a kérdés is kicsit ilyen: bizonyos éttermek esküvő helyszínek is, de egyáltalán nem minden esküvő helyszín étterem! Némelyik esküvőre szakosodott helyszínnek van saját konyhája, de van, ahova külön cateringes cég viszi az ételt, sőt, gyakran a terítéket, bútorokat, abroszokat is.
Ezek mind-mind plusz költséget jelentenek, ezért ha költséghatékony esküvőt szeretnél, valószínűleg el kell búcsúznod a legtöbb catering bevonásával működő helyszíntől.

Ebben az új könyvben 15 Budapest közeli és minőségi, mégis nem horror árú és természetközeli esküvői helyet találsz, akik mind rendelkeznek saját konyhával, így nem kell a catering költségével foglalkoznod:

Terembérleti díj

Néhány helyszínen fix terembérleti díj van, másoknál létszámhoz kötött és van, ahol nincs ilyen költség. Ez a téma főleg akkor okozhat fejtörést nektek, ha a vendéglétszám éppen a fizetős/nem fizetős határon egyensúlyoz… ilyenkor számoljátok ki, hogy mi éri meg jobban: feltetetni (és kifizetni) plusz 2 terítéket vagy kicsengetni a terembérlelet.
Személyes tapasztalatból mi a plusz terítékekre szavazunk! A mi esküvőnkön ugyanis volt olyan vendég, aki terv szerint csak a szertartásra és az utána következő állófogadásra jött volna koccintani, de aztán annyira megtetszett neki a hangulat, a társaság és a környezet, hogy szívesen maradt volna a vacsorára is… csakhogy nem volt neki hely! :/

Ezeken a Budapest környéki helyszíneken biztosan nem számítanak fel nektek terembérleti díjat:

Promontor Kertvendéglő
Mogyoróhegy Étterem
Postakocsi Étterem

Szertartáshelyszín

Erre főleg akkor figyelj, ha műemlék épületet, vagy annak a parkját szemelted ki a polgári szertartás helyszínéül. Ilyenek lehetnek pl. különleges hagyományőrző épületek, kastélypark, de van olyan esküvő helyszín, ahol a saját zöldterület használatáért is külön díjat számláznak ki!
Speciális helyszíneken (mint például a néprajzi múzeum épületei), előfordul, hogy a násznépnek is belépőt kell váltania! Ez meglepő, de így van – főleg, ha nem tudtok róla, és a vendégeknek “jegyet” kell venniük az esküvőre! Mindenképpen érdeklődjetek erről, ha ilyen speciális helyszínnel szemeztek. 
Sátras lagzi: van olyan esküvő helyszín ahol fix rendezvénysátort állítanak fel, és van olyan, ahol a vendéglétszám függvényében építik fel. Ennek lehet külön költsége, ezt tisztázzátok, amikor az ültetésről beszélgettek.

Apróságok, amiket ad a helyszín – vagy nem…

A hangosítás rendkívül fontos! Gondolj bele: ha nem hallja a násznép a szertartást, valószínűleg beszélgetni kezdenek… vagy ha nem tudják, mikor mi következik, hol lesz a következő program, az elronthatja az egész napot!
Mindenképpen érdeklődj arról, hogy van-e saját hangosításuk és azt mennyiért bocsájtják rendelkezésetekre? Behozhattok-e külső hangosítást (ilyenkor a DJ-vel kell erről egyeztetni). Egyes ceremóniamesterek saját hangosítással járnak, mások tőletek várják el, hogy megoldjátok ezt a feladatot.
Boldogságkapu, szalvéta, hangosítás, bútorok a polgári szertartás lebonyolításához… nem tragédia, ha nincs ilyen (ingyen) a helyszíneteken, de mindenképpen érdeklődjetek róluk még a foglalózás előtt, mert ezek jelentős váratlan tételeket jelenthetnek az esküvőtök összköltségében. 
Hallottál már a kerttakarítási pénzről? Van olyan helyszín, ahol csak akkor használhattok művirág rózsaszirmot, ha kifizetitek a kert megtisztításának költségét. Ugye milyen különböző rejtett költségek bukkanhatnak fel?

Szállás: helyben vagy máshol?

Sokaknak szempont a násznép elszállásolása. Főleg nagyobb lagzikban nem tud az összes vendég az esküvő helyszín szobáiban megszállni. Kérdezzetek rá ilyenkor, hogy van-e gyalogtávon belül más panzió vagy hotel (és milyen áron). Ha nincs, van-e esetleg kapcsolata a helyszínnek buszos céggel, vagy taxisokkal, akik a vendégek szállításában segíthetnek, vagy nektek kell erre megoldást találni?

Mindezek fényében már nem is olyan egyértelmű, hogy mennyi lesz az esküvő költsége, ugye? Ha szeretnétek olyan helyszínek közül válogatni, ahol még ezekkel az extra költségekkel sem megy az egy főre jutó összeg 18 000 Ft fölé, akkor katt ide és töltsd le ezt az e-könyvet, amiben csupa kiemelkedő ár-érték arányú, bevált esküvői helyszínt találsz!

Ezeken a Budapest közeli helyszíneken szállást is foglalhattok a násznépnek:

Esküvő helyszín Budapest közelében
Camelot Club Hotel
Esküvő helyszín Budapest közelében
Pollushof Panzió
Esküvő helyszín Budapest közelében
Kostel Étterem

Reméljük, hogy sok hasznos infót találtál ebben a cikkben! Ha tetszett oszd meg! Ha érdekelnek további nem horror árú helyszínek, töltsd le a Felfedezőkönyvet. Iratkozz fel a hírlevélre a Felfedezőkönyv letöltésével és csatlakozz a Facebookos közösséghez az Esküvő nem horror áron csoportban.

Kellemes készülődést kívánunk!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .